Tovornjakarji goljufali s tahografi: med počitkom vozil od Hrvaške proti Sloveniji - Tahograf

Prijava za uporabnike

Prijava za

Članska številka

PIN

Podpora in servis

Iskanje

Brezplačne e-novice

Tovornjakarji goljufali s tahografi: med počitkom vozil od Hrvaške proti Sloveniji

14.11.2014.

Od julija do oktobra letos je finančna uprava zaradi kršitev predpisov o času vožnje, odmoru, počitku voznikov in zapisovalni opremi izrekla za več kot milijon evrov glob. Vozniki, ki kršijo predpise, so pogosto pod pritiski svojih delodajalcev in ogrožajo vse prometne udeležence.

Slovenija je tranzitna dežela in na naših cestah se dnevno valijo kolone tovornjakov. Po hudi nesreči junija letos na štajerski avtocesti, v kateri je voznik tovornjaka zadel vozilo na odstavnem pasu, v katerem so bili pomurski policisti, trije od njih so umrli, je država obljubila poostren nadzor nad stanjem tovornjakov, še posebej tujih šoferjev. Takrat so se oglasili tudi vozniki tovornjakov ter ZSSS, ki so opozorili, da mnogi šoferji zaradi pritiskov delodajalcev kršijo predpise glede omejitev vožnje in vozijo tehnično neustrezna vozila.

Danes je Finančna uprava RS sporočila, da so oktobra 2014 mobilne enote preverile 9687 delovnih dni voznikov na cesti oziroma pregledale 342 vozil. Ugotovile so 240 kršitev in zanje napisale plačilne naloge v višini kar 379.695 evrov.

Finančna uprava je sicer na podlagi novele zakona o delovnem času in obveznem počitku mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih začela opravljati nadzor 11. julija 2014. Do 31. oktobra 2014 so finančni preiskovalci v mobilnih enotah pregledali 1266 vozil, odkrili 873 kršitev in zanje naložili plačilo glob v višini 1.027.099 evrov.

Največ kršitev zaradi prekratkega počitka 

Oktobra 2014 so v cestnih kontrolah pregledali 21 domačih prevoznikov, 203 iz drugih držav članic EU in 118 iz tretjih držav. Največ kršitev je bilo zaradi prekratkega dnevnega in tedenskega počitka, prekoračitve dnevne dolžine vožnje in prekoračitve neprekinjenega časa vožnje. Ugotovljene so bile tri večje kršitve prevoznikov, ki so s pomočjo vgrajenih naprav in pripomočkov prikrivali dejanski čas vožnje, počitka in odmorov. V teh treh primerih je bilo z odločbo o prekršku v hitrem postopkuizrečenih za 44 tisoč evrov glob.

 

S stikalom vplival na merilnik hitrosti in števec kilometrov


Tahograf, na katerem je vgrajen magnet. (Foto: PU Kranj)

Predstavili so tudi dva primera manipulacij s tahografom. V prvem primeru so pri poostreni kontroli zapisovalne opreme analognega tahografa preiskovalci ugotovili, da se prevoženi kilometri, izpisani na tahografskem vložku, ne ujemajo s stanjem prevoženih kilometrov po števcu. Podroben pregled kabine in armaturne plošče vozila je razkril, da je tahograf povezan s stikalom na armaturni plošči. Med poskusno vožnjo so ugotovili, da se s stikalom vpliva na merilnik hitrosti in števec kilometrov. Tahograf in stikalo so odstranili in zasegli, v hitrem postopku pa izdali odločbo o prekršku. Prevoznik je moral vgraditi nov tahograf v vozilo, v akreditirani delavnici je bil nato opravljen pregled zapisovalne opreme in z zapisnikom potrjeno njeno ustrezno delovanje.

Vozil, medtem ko je bil na počitku

V drugem primeru so preiskovalci pri kontroli zapisovalne opreme tovornega vlačilca s polpriklopnikom iz grafičnega izpisa tahografa za dejavnosti voznika ugotovili, da je na počitku, čeprav je bilo vozilo v gibanju od Hrvaške do Slovenije. Voznik je imel daljinski upravljalnik, s katerim je vplival na delovanje zapisovalne opreme. Izdani sta bili odredba za izredni tehnični pregled tahografa in odločba o prekršku v hitrem postopku.

Vir: 24ur.com 

Spremljajte nas na Facebooku

Spremljajte nas na Facebooku

Prav tako kot vi, tudi mi smo na Facebooku. več
VDO papir za izpisovanje

VDO papir za izpisovanje

Izberite originalni VDO papir za digitalni tahograf, ker izpis mora biti viden vsaj 2 leti, kolikor traja zakonska obveza njihovega čuvanja. več
Čitalec tahografskih listkov

Čitalec tahografskih listkov

Najhitrejši in najlažji način branja tahografskih listkov vseh vrst analognih tahografov. več

Ankete

Se vam zdi koristno naša nova spletna stran?
Ja, zelo uporabna in informativna je
V redu je, tam je nekaj koristnih informacij
Lahko bi bilo bolje, manjkajo pomembne informacije

Info kotiček